Wielkopolska kuchnia wizytówką Poznania

Wielkopolska kuchnia wizytówką Poznania

Dla podróżnych, którzy poznają nowe miejsca i zwyczaje ogromne znaczenie ma kuchnia, która króluje w danym miejscu. Tak też jest w Poznaniu, który od stuleci słynie z ziemniaków. Pyry, bo tak poznaniacy mówią na ziemniaki, królują na stołach od pokoleń i prawdopodobnie nigdy nie zostaną zdetronizowane. Prawdziwym rarytasem dla turystów są rzadkie pyry, czyli po prostu zupa z ziemniaków, a także pyry z gizkiem, czyli ziemniaki z twarogiem w towarzystwie śmietany i szczypiorku. Potrawy wydają się banalnie proste, ale w odpowiednim otoczeniu smakują wyśmienicie i długo nie dają o sobie zapomnieć. Kuchnia, obok pięknej architektury, jest wizytówką Poznania, dlatego też władze dokładają wszelkich starań, by turyści wyjeżdżali z miasta z przekonaniem, że nie tylko zobaczyli coś wyjątkowego, ale także czegoś wyjątkowego spróbowali. Wyjątkową poznańską potrawą są rogale świętomarcińskie, które mieszkańcy pieką 11 listopada, czyli w dzień św. Marcina. Rogale nadziewane są masą orzechowo-migdałową i są prawdziwym regionalnym przysmakiem. Od 2009 roku tylko niektóre poznańskie cukiernie mogą piec te smakołyki, dzięki temu, że władze postarały się, aby rogale świętomarcińskie stały się produktem certyfikowanym przez Unię Europejską. Dlatego też prawdziwe poznańskie rogaliki można zjeść tylko w Poznaniu.