Regionalna kuchnia wielkopolska przyciąga turystów do Poznania

Regionalna kuchnia wielkopolska przyciąga turystów do Poznania

Każdy region Polski ma swoje regionalne przysmaki kulinarne, którym nigdzie indziej nie znajdziemy. Dlatego, Polskę należy także smakować, co w połączeniu ze zwiedzaniem daje dogłębne poznanie naszego kraju. Kuchnia wielkopolska ma wiele przysmaków i potraw, których koniecznie trzeba spróbować, najlepiej w jednej z poznańskich restauracji, które naprawdę smacznie i dobrze karmią swoich gości. Co znajdziemy dobrego w Poznaniu, czego nie zjemy w żadnych innych miastach? Nazwa potrawy ‘ślepe ryby’ każdemu skojarzy się z rybami, ale nic bardziej mylnego. To prosta, wiejska zupa ziemniaczana, w bogatszej wersji gotowana na wędzonych żeberkach, a w uboższej, na samej włoszczyźnie. Szare kluchy to ulubiona potrawa Poznaniaków – kluski z mąki i ziemniaków, polane po ugotowaniu skwarkami ze słoninki lub boczku. W innej wersji podawane są z gotowaną kiszona kapustą. Pyry z gzikiem kiedyś były posiłkiem ubogich Poznaniaków, dziś jest to chyba najbardziej znane danie, a z pewnością najbardziej reprezentatywne dla Wielkopolski. Pyry, to ziemniaki, które ugotowane w mundurkach podaje się z gęstym sosem z białego sera, śmietany, cebulki i szczypiorku. Kulinarny rarytas dla wszystkich kochających kuchnię wielkopolską. Równie smakowitym i bardzo prostym pomysłem na obiad jest polewka – zupa z maślanki, zaprawiana śmietaną z mąką z dodatkiem gotowanych ziemniaków w plasterkach. Kuchnia prosta, smaczna, zdrowa – wystarczy tylko wpaść do Poznania.