Każdy region Polski ma swoje regionalne przysmaki kulinarne, którym nigdzie indziej nie znajdziemy. Dlatego, Polskę należy także smakować, co w połączeniu ze zwiedzaniem daje dogłębne poznanie naszego kraju. Kuchnia wielkopolska ma wiele przysmaków i potraw, których koniecznie trzeba spróbować, najlepiej w jednej z poznańskich restauracji, które naprawdę smacznie i dobrze karmią swoich gości. Co znajdziemy dobrego w Poznaniu, czego nie zjemy w żadnych innych miastach? Nazwa potrawy ‘ślepe ryby’ każdemu skojarzy się z rybami, ale nic bardziej mylnego. To prosta, wiejska zupa ziemniaczana, w bogatszej wersji gotowana na wędzonych żeberkach, a w uboższej, na samej włoszczyźnie. Szare kluchy to ulubiona potrawa Poznaniaków – kluski z mąki i ziemniaków, polane po ugotowaniu skwarkami ze słoninki lub boczku. W innej wersji podawane są z gotowaną kiszona kapustą. Pyry z gzikiem kiedyś były posiłkiem ubogich Poznaniaków, dziś jest to chyba najbardziej znane danie, a z pewnością najbardziej reprezentatywne dla Wielkopolski. Pyry, to ziemniaki, które ugotowane w mundurkach podaje się z gęstym sosem z białego sera, śmietany, cebulki i szczypiorku. Kulinarny rarytas dla wszystkich kochających kuchnię wielkopolską. Równie smakowitym i bardzo prostym pomysłem na obiad jest polewka – zupa z maślanki, zaprawiana śmietaną z mąką z dodatkiem gotowanych ziemniaków w plasterkach. Kuchnia prosta, smaczna, zdrowa – wystarczy tylko wpaść do Poznania.
Regionalna kuchnia wielkopolska przyciąga turystów do Poznania
![Regionalna kuchnia wielkopolska przyciąga turystów do Poznania](https://www.przewozy-poznan.pl/wp-content/uploads/2016/09/cebbb6c65c14c5.jpg)
Leave a Reply